De organisatie kreeg aan het einde van een winter een bittere pil te verwerken. Vanwege werkzaamheden moest de triathlon met 3 weken uitgesteld worden. Het kostte de organisatie 140 deelnemers. Maar gelukkig kon ze bouwen op haar vrijwilligers. Die schoven in hun agenda’s en stonden er maar weer mooi. Samen zorgden ze voor een fantastische 37e editie van de Triathlon Nieuwkoop, met dit jaar goede omstandigheden voor vrijwilligers én atleten.

1,9 kilometer zwemmen bij Restaurant Strand Zomer
Het startschot klonk zondagochtend 16 juni om 11.00 uur bij Strand Zomer. De 1,9 kilometer zwemmen werd als snelste afgelegd door Menno Koolhaas uit Sittard. Hij heeft veel ervaring in het internationale triathloncircuit op de olympische afstand. Hij had bijna 3 minuten voorsprong op zijn belagers, Sven en Erik-Simon Strijk, Martijn Paalman en Laurens de Smet. De Belg Bart Borghs en ook Pascal Valentijn uit Ter Aar moesten beiden 9 minuten prijs geven op de koploper, maar hun beste onderdelen moesten nog komen. Bij de dames was het Ilona Eversdijk uit Almere die in het geweld van de heren goed stand hield en al op een 8e plek voorin de race als eerste dame de kant op klom. Grootste tegenstandster Jorieke Casteleijn had 4 minuten meer nodig voor de eerste beproeving. Bij de estafette deelnemers zette Greig Bannatyne namens Refresh Media team Schildpad, als waterpolo-er verbonden aan het eerste team van zwemvereniging De Plas de snelste zwemtijd neer, teammaatje in heren 1 Peter Vork klom daar als 2e op de kant voor het team Refresh Media team Haas.

FotoArie Bon

90 kilometer fietsen door het groene hart
Na het zwemmen sprongen de atleten op de fiets voor 2 rondes van in totaal 90 kilometer. Al in de eerste fietsronde zetten Sven Strijk de wedstrijd naar zijn hand. Hij liet alle concurrenten ver achter zich en zette de snelste fietstijd sinds jaren neer: 2.08 ! Er waren geen atleten die hem konden volgen. Bij de dames kwam Ilona Eversdijk als eerste terug na het fietsen, nu op 6 minuten gevolgd door de Leidse Ingrid Eelkema en in haar kielzog Jorieke Casteleijn (vorig jaar 3e in Nieuwkoop). De Ter Aarse Liane van Egmond kwam als 6e terug op het evenemententerrein met het fietsonderdeel, maar viel uit door blessureleed. De lokale strijd bij de Estafette deelnemers was ongemeend spannend tussen Boerensport Verhaar team 3, wat met Rob Verhaar als eerste mocht gaan lopen door een snel fietsonderdeel van Matthijs Plat. Refresh Media team Schildpad had Brent Pieterse in hun team, de achterstand was opgelopen tot 15 minuten, kon hij dat nog inhalen?

21 kilometer hardlopen zorgde voor een spannende ontknoping
Na 90 kilometer fietsen moest nog 21 kilometer hardgelopen worden. Bij de heren leek het erop dat de strijd zou gaan om plek 2:  Diederik Scheltinga, Dave Rost (die later uitviel) Erik-Simon Strijk en kort daar achter Menno Koolhaas en Dirk Wijnalda. Koolhaas bezig aan zijn 1e halve triathlon had de schade weten te beperken, net als ook de altijd sterke Dirk Wijnalda waren de podiumplekken nog niet uit het zicht. Maar de ‘finale’ van de wedstrijd is immer spannend in Nieuwkoop. Waar gewaande winnaars in de laatste ronde de wedstrijdwinst uit handen gaven in vele eerdere edities had ook dit jaar weer voor het publiek een spannende ontknoping in het vooruitzicht. Sven Strijk leidde in de editie van 2018 de wedstrijd bij de start van het lopen, werd toen uiteindelijk 6e.  Dit jaar een identieke situatie echter wist Sven ditmaal voldoende tempo te houden en de 37e editie op zijn naam te schrijven. De nieuwkomer op de halve afstand Menno Koolhaas liep 6 minuten harder dan Sven en naderde nog tot 2 minuten, maar het was niet genoeg voor de winst. De derde plek ging naar de immer sterk lopende Wijnalda die in het duel voor het podium grote broer Erik-Simon Strijk (4e plek) nog wist te verschalken. Een solide race leverde Erik Doornbos nog net de 5e plek op, want de sterk opkomende Belg Bart Borghs klokte de snelste halve marathon (1.13) en pakte plek 6 nét voor Olympier Erik van der Linden (7e plek). Diederik Scheltinga (broer van de vorig jaar winnende Evert) moest door een zwakker looponderdeel door ziekte in de week voor de westrijd genoegen nemen met plek 8. Pascal Valentijn had door een sterk fietsonderdeel en een solide looponderdeel zich naar voren weten te werken en werd uiteindelijk niet onverdienstelijk 16e, en daarmee wederom snelste inwoner van de gemeente Nieuwkoop.

De strijd bij de dames was tussen Ilona Eversdijk en de sterk lopende Jorieke Casteleijn ronde voor ronde spannender. Toen het slot naderde leek het op een eindsprint aan te gaan komen, maar Ilona hield stand en finishte 30 voor Jorieke en pakte voor de eerste maal de winst in Nieuwkoop. Jorieke Casteleijn na vorig jaar weer op het podium, maar nu een plekje hoger, dat belooft wat voor volgend jaar! Derde plek leek lange tijd naar Ingrid Eelkema te gaan, maar zij moest in de laatste ronde toch het hoofd buigen voor Marjan Andringa die het brons wist te bemachtigen. Snelste Nieuwkoopse werd Brenda Wassenburg, die in haar eerste volledige deelname een 14e plek bij de dames had behaald.

In de slotronde zat hem bij de dames en heren niet de verrassing van de dag voor de winst, bij de estafette deelnemers was dit wél het geval. Brent Pieterse wist de 15 minuten goed te maken haalde voor Refresh Media team Schildpad in  en finishte 2 minuten voor Rob Verhaar.

De organisatie dankt haar sponsoren en met name de vrijwilligers die het toch mogelijk hebben gemaakt dit jaar.