Geen Nederlands Kampioenschap, maar een Nieuwkoops kampioenschap. Dat was hoe de 38ste Triathlon van Nieuwkoop zondagochtend van start ging. Na het besluit van de NTB (Nederlandse Triathlon Bond) om het NK weg te halen uit Nieuwkoop, is het voor de atleten die wel kwamen toch een mooie dag geweest.

Zo’n 300 deelnemers stonden ‘gewoon’ aan de start van de Triathlon van Nieuwkoop. De NTB liet zaterdag aan het einde van de middag weten dat het zwemmen in de Nieuwkoopse Plassen niet door mocht gaan vanwege blauwalg bij het aangrenzende Strandje Zomer. Veel atleten lieten zich niet kennen, maar toch ontbraken er wel wat toppers aan de start door dit besluit.

Dit jaar hadden we voor het eerst de jaagstart in Nieuwkoop. De dames startten 34,5 minuut voor de heren. Al snel was het Ingrid Eelkema die de leiding nam bij de dames. Ze sloeg een flink gat op achtervolgers Maaike Telkamp en Dieuwertje Bax. Bij de heren was het een groep van een man of tien dat een gat wist te slaan. Daarbij onder andere Jetze Plat, Tristan Olij, Joost Somsen, Stefan Timmermans en Martijn Paalman. Duidelijk werd dat Erik Doornbos, Steff Overmars en Dirk Wijnalda de slag hadden gemist.

Tijdens het fietsen werd al snel duidelijk dat de heren succesvol aan het jagen waren op de dames. Een voor één werden ze opgeveegd. Ingrid Eelkema reed de volledige 90 kilometer onbedreigd aan de leiding in het damesveld. Bij de heren kwamen er meer verschillen. Tristan Olij en Joost Somsen kwamen uiteindelijk als eerste van de fiets, op anderhalve minuut gevolgd door Pim van Diemen. Daarachter volgde een groepje met Stefan Timmermans, Edwin Dasselaar, Jesse van Hulst, Han Peter Lucas, Erik van den Haak, Bryan van Rutten, Thomas Hounjet en Martijn Paalman. Titelverdediger Sven Strijk was inmiddels uit de wedstrijd gestapt.

Na twee rondes lopen was het voor Eelkema gedaan wat betreft de hunt. Zij werd bijgehaald door de eerste heren. Dat waren nog steeds Somsen en Olij. Wel liep Eelkema onbedreigd naar de winst bij de dames. De tweede plek was daar voor Dieuwertje Bax. Derde werd Maaike Telkamp. Bij de heren was het uiteindelijk Somsen die Olij wist te kraken en zo de winst wist te pakken van de Triathlon van Nieuwkoop én de eerste Gees Veenboer Bokaal. De derde plek ging naar Pim van Diemen. De top vijf werd compleet gemaakt door Edwin Dasselaar en Han Peter Lucas.

Een mooie vermelding ook zeker voor Jetze Plat, die vlak voor Joost Somsen wist te finishen. Uiteraard komt hij niet in aanmerking voor de winst, maar wat hebben we onwijs genoten van zijn deelname. Evenals het Nieuwkoopse publiek dat in grote getalen aanwezig was. Elke keer als Jetze in de buurt was, werd er net even wat harder gejuicht.

Ondanks alle commotie in de 18 uur voor de start kijkt Stichting Triathlon Nieuwkoop met veel trots terug op de wedstrijd die uiteindelijk is georganiseerd. We zijn alle atleten die zijn gekomen en onze vrijwilligers erg dankbaar. Helaas werd het niet helemaal de wedstrijd waar we op hadden gehoopt,  maar dat spreekt voor zich. We zijn iedereen erg dankbaar voor alle steunberichten die we hebben gekregen en ook voor alle mooie opmerkingen die we zondag hebben gekregen. Wij zeggen: op naar volgend jaar! Dan hopen we iedereen weer te mogen ontvangen in Nieuwkoop.

Uitslagen: 12 juni 2022