De 39ste Triathlon van Nieuwkoop is gewonnen door Els Visser en Menno Koolhaas. Na een geweldige wedstrijd wisten zij deze op hun naam te schrijven. Weliswaar geen Nederlands Kampioenschap, maar niemand die het eigenlijk ook maar iets deerde. De titel ‘Nieuwkoops Kampioen’ bleek net zo mooi. De lachende gezichten waren in overvloed aanwezig. 

De wedstrijd begon met die van de dames. Zij gingen namelijk om 10:30 uur als eerste van start. Daar waren de ogen het meeste gericht op Els Visser en Marlene de Boer. Voor het eerst stonden deze twee Nederlandse topatleten rechtstreeks tegenover elkaar. Het was echter Maaike Vooren die de leiding pakte bij het zwemmen en dan ook als eerste uit het water kwam. Ze had een voorsprong van anderhalve minuut op Marlene de Boer en twee minuten op Els Visser.

34,5 minuut na de dames was het de beurt aan de heren om van start te gaan. De eerste dames zaten toen al even op de fiets. Direct vanaf de start was het Menno Koolhaas die de leiding nam. Hij kreeg Janne Englebert met zich mee en zij kwamen als één en twee het water uit. Jorik van Egdom volgde op anderhalve minuut op plekje drie. Daarachter zat een behoorlijk grote groep, met onder andere Pim van Diemen en Joost Friderichs. Joost Somsen moest toen al wat meer tijd toegeven.

Fietsen

Op de fiets was het Els Visser die bij de dames direct de kop over wist te nemen en Marlene de Boer en Maaike Vooren dus achter haar liet. Na het fietsen had Visser een voorsprong van een goede drie minuten op De Boer. Vooren was op dat moment al verder weggezakt en kwam op tien minuten achterstand de wisselzone in, met in haar kielzog ook Dieuwertje Bax, Sophie van der Most en Janien Lubben.

Bij de mannen ging Menno Koolhaas als eerste de fiets op. Het lukte hem niet om als eerste terug te komen in de wisselzone. Onderweg had hij te maken met de nodige pech. Verloor een bidon, kreeg zijn pak niet dicht en moest daardoor ook nog een keer stoppen. Mede daardoor was het de rappe Pim van Diemen die als eerste terugkwam in de wisselzone na het fietsen. Joost Somsen had plek twee overgenomen en Koolhaas bezette plek drie. Wel alle drie dichtbij elkaar. Ook daarachter was een mooiste strijd gaande voor de top 10-plekken, met Steff Overmars na het fietsen op plek 4 en Jorik van Egdom op plek 5. Het verschil in de hunt was na het fietsen overigens 19 minuten in het voordeel van Visser t.o.v. Van Diemen. Zuur was overigens de val van Jesse van Hulst, die op plek 5 reed toen hij letterlijk de wedstrijd uitviel.

Lopen

Tijdens het looponderdeel werd langzaam maar zeker steeds duidelijker dat de mannen het wat de hunt betreft niet zouden gaan redden om de dames terug te halen. Het uiteindelijke verschil aan de finish was vijf minuten in het voordeel van de eerste dame. Die strijd bleef wel spannend, want Marlene de Boer liep steeds iets verder in op Els Visser. Laatstgenoemde hield uiteindelijk 33 seconden over op haar naaste belager en pakte zodoende dus de winst bij de dames en de Gees Veenboer Bokaal. Dieuwertje Bax wist uiteindelijk Maaike Vooren te kloppen in de strijd om plek drie.

Bij de mannen was het Menno Koolhaas die in het eerste rondje lopen de koppositie alweer terug kon pakken. Hij liet Pim van Diemen en Joost Somsen vrij rap zijn hielen zien, liep steeds iets verder uit en trok zodoende de zege naar zich toe. Van Diemen en Somsen maakten het podium compleet. Daarachter liep de verrassing van de dag, Giel Meesen, naar plek 4. Marijn Markusse maakte de top 5 compleet. Jorik van Egdom, die lange tijd op plek 4 liep, moest bij het ingaan van de laatste ronde uitstappen, omdat de tank leeg was.

Trio’s/Nieuwkopers

Bij de trio’s ging de winst naar Team Pascal Bus, voor Team Schildpas en De Marels. De prijs voor beste gemende Trioteam ging naar Team Iris/Eddy/Dylan.

De prijs voor beste Nieuwkoper werd gewonnen door Kevin Splinter. De beste Nieuwkoopse werd Susan Hijman.

De volledige uitslagen zijn hier te vinden.